En blogg om to vanlige familier med normale egenskaper og god oppdragelse som bor på en liten øy sør i Norge….…

Naboens GrillDagbok vil være en dagbok for oss selv der menyer, oppskrifter og opplevelser rundt grillen vil bli sirlig dokumentert med bilder og lett prosa – for andre kan det være en inspirasjon for å lage mer mat på grillen og for å ta det første steget sammen med naboens for å utvikle naboskapet til å være mer enn å få underskrift på nabovarsler og snakke om været…. Familien og venner er selvsagt også på gjestelista.

Erkjennelsen av at alle er opptatt med sitt og er hele tiden i tidsklemma gjør at det å kombinere det sosiale med det daglige matinntaket er både smart og effektivt. Det viktigste er at det må være uformelt og ikke nødvendigvis i helga…

Vi ønsker å dele våre grillgleder og skuffelser – overraskelser og morsomme øyeblikk rundt grillen og ikke minst smaksopplevelsen når den første grillbiten er på vei ned spiserøret.

Det å grille sammen, enten sammen med familien eller med venner er både morsomt og hyggelig. Denne bloggen skal være om grilling og hvordan naboer kan utvikle et godt vennskap gjennom en felles interesse. Mat skal vi jo ha alle sammen, opptil flere ganger om dagen – og hvorfor ikke gjøre det sammen med naboen, familie og venner…

For å spole tilbake til begynnelsen… Vi har vært naboer i 14 år og har barn på noenlunde samme alder. Vi har reist på ferier til Danmark og Sverige sammen og neste store mål er en opplevelsestur til Tour de France neste år.. i en bobil… og bare oss voksne

Tilbake til hvordan vi begynte å fatte interesse for felles grilling. Vi begynte som mange andre med grilling hver for oss, det ble pølser, hamburgere, koteletter og biff av ymse varianter – en vellykket grilling var å unngå det svarte belegget som fort oppstår når oppmerksomheten er et helt annet sted enn på grillen. En annen nybegynnerfeil var å ha for lite tålmodighet slik at all grillmat hadde en svak smak av tennvæske – og nesten hver gang så var grillkullene helt perfekte og med god varme, men da hadde vi allerede spist oss godt ferdige. Etter hvert så begynte vi å bli så på talefot at vi inviterte hverandre til felles grillings. Det var fortsatt det samme trygge som var på grillen og vi var ute i det fri så været ble ofte en «plutselig» forstyrende faktor som medførte kaos på rundt grillen og ved bordet.

Tror det var den andre eller tredje sommeren vi grillet sammen at vi skaffet oss et fint grønt telt, selvsagt kjøpte vi to for å ha et ved hvert hus – teltet kostet rundt to tusen lappen og det var en ypperlig måte å ha kontroll på været og forlenge sesongen – terrasse varmere ble også installert så grillsesongen varte som regel fra tidlig vår til høst stormene begynte å rive i teltduken.

«Grill»teltene varte i et par sesonger så var de så hullete og slitte at vi måtte kjøpe nye – etter noe tid så var den første grillbua bygd og et mer bekvemt samlingssted var på plass. En grillbu har fire vegger og tak + en åpning for å gå inn og ut – er man litt avansert så har man noen vinduer og skyvedør i glass. Det viktigste er å ha noe som skjermer for været slik at det går an å grille ute (grille ute og spise inn er fy fy – og gjøres kun av «liksom grillere»). Det fine med en grillbu/telt er at man slipper å rydde i siste liten når man skal ha besøk – det er bare å benke seg sammen rundt grillen…og så er man i gang..

I dag så har begge naboer grillbuer som har plass til 20-25 grillgjester og det er ikke helt sjeldent at det blir trangt. Barna våre har virkelig satt pris på det å grille med naboens – de gangene det ikke har blitt grilling så har de nærmest sett undrende og spørrende ut… forresten så er grillmenyen til barna (nå ungdommen) som oftest fortsatt pølser og hamburgere og noen kyllingvinger…

I de årene vi har grillet sammen så har vi hatt mange naboer på besøk og tror nok at det har styrket og beriket naboskapet – det har gitt oss mange minneverdige stunder og helt «sinnsyke» morsomme øyeblikk. Vi har fra 2010 registeret antall grillinger med en strek av vannfast sprittusj på veggen og vi har totalt  207 streker på  grillbu – veggene. Totalt så har vi sikkert grillet  ca 400 ganger –  vi prøver å grille annenhver gang, men vi har noen grill regel og de er som følger:

  1. Er ikke naboens med på grillingen så blir det ikke strek
  2. Spiser vi sammen og er det reker, krabber, suppe, gryterett, taco eller annen mat som ikke lages på grillen så blir det ikke strek
  3. Griller vi ute og spiser inne i huset så blir det ikke strek (skjer aldri!!)
  4. Grillsesongen varer fra 1.januar til 31.desember – i år så begynte grillsesongen 1. januar

 Vi vil prøve gjenskape de grillmenyene som vi synes har vært vellykket for oss og publisere både fremgangsmåte, oppskrifter og smaksopplevelse.

Vi har nå bestemt oss for å delta på Grill NM – ikke fordi vi er spesielt flinke til å grille men det å ha et mål og utvikle kreativiteten er noe som trigger oss – Vi har også hatt stunder der vi har vært nokså lei grilling og lei av alt det vanlige som grilles – Vi tror vårt mål vil berike oss enda mer og sette våre smaksløker på noen utfordringer – Viste dere at en god måte å teste ut selvkomponerte krydderblandinger er å ha de sammen med potetmos – da får man frem de ulike smaker og det er lettere for å lage et grillkrydder som virkelig passer sammen med det som skal grilles. Tipset fikk vi fra en i familien som er i USA for å delta i Grill VM i disse dager.

Naboens GrillDagbok er fri for høytidelighet og strengt regime – vårt motto er at alt kan grilles og prøves og vi er ikke så veldig opptatt av hva kokkeekspertene mener er riktig og galt. Vi griller for at vi synes det er gøy og er sammen med naboens – vi er villig til å prøve ut de merkeligste kombinasjoner til glede og undring for oss selv og våre gjester – og alt skal selvsagt publiseres.

Grilling er for alle og best sammen med naboens…

Med hilsen

Naboens, på en liten øy sør i Norge….

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *