Det er mange grunner til at blåskjell er blant favorittene, det er kjapt å lage og så smaker det himmelsk. Blåskjell smaker best i januar – februar, de på det mest kjøttfulle når vannet er kaldt og før skjellene gyter. Hovedgytingen finner sted når temperaturen i vannet er rundt 10 grader, fra april til juni – for å sjekke kvaliteten på blåskjell så er mattilsynet sitt blåskjellvarsel (sjekk her), et utmerket verktøy. Denne gangen ble det norske blåskjell fra Meny i Grimstad.
Blåskjell i Øl
4 personer (som elsker blåskjell)
4 kilo blåskjell
300 gram gulrøtter
300 gram purreløk
6 kvaster rosmarin (fersk)
4 dl mørkt øl
6 hvitløkfedd
Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem.
Kutt gulrot/purre/hvitløk fint og ha det i en gryte med blåskjellene.
Ha i øl og rosmarin og damp skjellene til de har åpnet seg. Pass på at de ikke står for lenge på varmen, da blir de bare tørre og kjedelige.
Aioli til blåskjell
1 fedd hvitløk
3 stk eggeplomme
2dl solsikkeolje
1dl olivenolje
1 knivsodd cayennepepper
1ts sennepspulver
1ss sitronsaft
En desj med hvitvinseddik
Salt og pepper
Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt og lenge – helt til romtemperatur! Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk godt, ha i resten av oljen forsiktig og rør godt hele tiden, så det ikke skiller seg. Skulle det skille seg, ta en eggeplomme i en ny bolle og hell den sprukne aiolien i som om den var olje – Fortsett å røre inn olivenoljen. Ha i cayennepepper, sennepspulver, salt og pepper. Smak til med hvitvinseddik/sitronsaft
Perfekt til Foccacia og Blåskjell 🙂
Foccacia
7 dl vann
25 gr gjær
4 + 1 ss olivenolje
1 1/2 ts saøt
1 ss honning eller 2 ts sukker
15 dl hvetemel
Løs opp gjær i lunket vann, ha i 4 ss olje
Tilsett salt og honning/ sukker
Tilsett hvetemel og elt deigen. På slutten tas den siste olivenoljen i.
Dekk bollen med plas og la den hve i ca. 30 min.
Hell over i smurt form og etterhev i ca. 20 min
Hell litt olje over det hevede brødet og stikk hull i brødet med fingertuppen og dryss over saltflak evt rosmarin/oregano.
Stek foccaciaen i 20 – 30 min på nederste rille
Siste kommentarer