Nok en fin sommerdag her sørpå – det er mandag og kalkun står på menyen. Denne gangen blir kalkunfileten fylt og surret med bacon. Tranebær sausen er vil gjøre denne retten til noe utover vanlig «kalkunsmak». Begynner først med å lage fylltet og tranebærsausen:

FYLL:

3 ss usaltet smør

1 mellomstor løk, grovhakket

1 stort eple, skrellet, uten kjernehus og grovhakket

1 ss salvie blader , finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

½ ts havsalt

¼ ts nykvernet sort pepper

Photo 29.07.13 19 24 51

SAUS:

225 g ferske tranebær, skylt og avrent

2 ½ dl eplejuice

3 ss mørkt muscavadosukker

¼ ts havsalt

¼ ts nykvernet sort pepper.

IMG_5494

KALKUN:

1 utbeinet, flådd kalkunbryst ca 1,4 kg brettet ut – eller fileter surret sammen

12 skiver bacon

Det viste seg å være vanskelig å få tak i både salvie og ferske tranebær.  Salvien ble byttet ut med fersk basilikum og ferske tranebær ble byttet ut med tørkede tranebær.  Vi doblet alt siden vi var 8 personer.

  1. Smelt smøret i en stor panne ved middelshøy varme. Tilsett løk og epler og stek i 3-4 min under jevnlig omrøring. Tilsett salvie, hvitløk, salt og pepper. Stek i ytterligere 2 min under jevnlig omrøring. Hell eplefyllet i en mellomstor skal og la det avkjøles i noen min.
  2. Legg det utbrettede kalkunbrystet på kjøkkenbenken og bre eplefyllet ut over kjøttet. Rull kalkunbrystet sammen fra den smaleste siden. Pakk det deretter inn i bacon og surr det med bomullsnor slik at rullen holder seg like tykk overalt og baconskivene ikke faller av.
  3. Legg kalkunrullen på grillen og grill den i ca 1,5 time ved indirekte middelsvarme under lokk til kjernetemperaturen når 71-74 grader. Vend den en gang eller to underveis slik at baconskiven blir sprø. Tilbered sausen i mens.
  4. Kok opp alle sauseingrediensene i en mellomstor gryte. Skru ned varmen og la sausen putre i 10-12 minutter under jevnlig omrøring til tranebærene er revnet og den er lett tyknet. La den avkjøle til romtempratur.

IMG_5475IMG_5476

Legg kalkunrullen over på en skjærefjøl og la den hvile i 5-10 min (kjernetemperaturen vil stige med ytterligere 5-10 grader) Klipp av bomullsnoren og skjær rullen i 2 ½ cm tykke skiver. Server den varm eller romtemperert med sausen til.

IMG_5483IMG_5481IMG_5484

Vi hadde blomkål til og foliestekte poteter.

IMG_5489

Foliestekte poteter:  Bland olje, salt, pepper og evt hvitløk i en bolle.  Skjer potetene i ca 1 cm tykke skiver. Dypp dem i oljeblandingen og pakk dem inn i lange foliestykker.(ca like lange som grillen) Grilles på indirekte varme i ca 10-15 min..

Tranebærsausen kan virkelig anbefales

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *