I dag var det tide å få noe fra sjøen på grillen – Dette er enkelt og tar lite tid til forberedelser og grilling, og så smaker det helt fortreffelig. Blåskjell er billig i forhold til reker og krabber, sånn ca kr 60 per kilo – Denne gang ble de dampet i hvitvin med hvitvins- og persillesmør – sammen med lynstekte kamskjell parmaskinke ble dette en fin avsluttning på nok en solfylt dag på herlige Sørland
Blåskjell med hvitløks- og persillesmør: ( 3 kg – for fire personer)
Rør 150 g smør, 12 fed presset hvitløk, ¾ dl finhakket bladpersille grundig sammen med en gaffel – denne settes til side for å røres sammen med blåskjellene når de er ferdig dampet.
Bland 6 ss ekstra virgin olivenolje, 3 små finhakkede løk, og nykvernet pepper i en støpejernsgryte, eller panne på minimum 30 cm – vi brukte 2 gryter på grillen for blåskjellene. Sett gryten på grillen på direkte varme med lokk og rør om i ca 5 min til løken blir myk – rør litt underveis – Hell ¾ flaske hvitvin over og rør rundt – la det koke opp i 5 min under lokk, eller aluminiumfolie
Fordel ovennevnte blanding i 2 gryter og fordel 3 kilo blåskjell – ha aluminiumfolie over og dampkok i vei i ca 10 min – sjekk om blåskjellene er åpne, hvis ikke kok i ytterligere noen minutter hvis ikke – ta grytene av grillen og kast skjellene som ikke er åpne – fordel hvitløks- og persillesmøret i grytene og rør om.
Lynstekte kamskjell med parmaskinke:
Sammen med blåskjellene skal kamskjellen tilbredes -før kamskjelle skal på grillen så legges de i kaldt vann, fjern den lille seige muskelen fra skjellene hvis den fortsatt sitter på. Pensle de med ekstra virgin olivenolje og dryss jevnt med havsalt og nykvernet pepper.
Før skjellene grilles skal parmaskinkene skivene ( 2 -3 stk) grilles lett noen minutter på hver side til de er brune og sprø – snu dem et par ganger og så er de ferdige – ta dem av grillen og avkjøl, kutt dem i grove biter
Grill kamskjellene i 4-6 min på direkte høy varme – vend dem en eller to ganger underveis og ta dem av grillen.
Varm opp tomatsaus i en gryte ved middels varme – fordel den over kamskjellene på et serveringsfat og dryss den hakkede parmaskinken og noe hakkede persilleblad over – serveres varme.
Til blåskjell og kamskjell serverte vi focaccia brød – Dette var en innertier av et måltid, en kjapp grillings med et deilig følelse av velbehag – En klar sommeranbefaling!
Siste kommentarer