17. mai 2013 · 2 comments · Categories: Grillmat

Gratulerer med dagen! – Her sørpå er vi ferdig med barnetog,pølser og is – det ble en fin dag fritt for det våte som var varslet tidligere  Dagens meny er naboens spesialitet, grillede bryst og lår av duer. Nei, det er ikke by-duer som spiser sneiper og oppkast. Dette er hjemmeavlede premieduer som er foret opp med høykvalitets duefor  – Det er ikke sjelden vi har spist duer som har har hatt en pallplassering i rasedue-konkurranser. I dag gjør vi som før, legger de på grillen men med tre kryddervarianter.

Vi synes duer er supert på grillen, og det er ofte en ekstra god stemning når vi benker oss rundt bordet for å spise en utsøkt grillet duemiddag.

Duer fåes kjøpt i butikken, men det er ganske dyrt – vi har tilgang på duer som vi fileterer selv og ingenting er bedre enn det….

Noen ekspert på å filetere duer er vi ikke, så det tar litt tid – men under er en link fra en som gjør det på 1-2-3

http://www.klikk.no/hvordantv/reise/friluftsliv/article32e1578.ec

rå duer

 

Dette er førsteklasses duebryst og lår. Vanligvis så beregner vi 2,5 duer per person ( 5 duebryst)

Når duene er filetert, legges de i marinade. De ferdigkjøpte marinadene som kjøpes i butikken er helt ok som en basis og i tillegg så «piffer» vi opp med ulikt krydder. Santa Marias “all round” er den marinaden vi til nå har brukt mest.  Den kan du bruke som basis til de fleste marinadene, Senere skal vi legge ut noen oppskrifter på egne marinader, både de som ble en suksess eller ikke…

BBQ saus ferdig sauskrydder til duer

 

Det krydderet vi bruker mest er viltkrydder, litt mer enn det du tror er nødvendig – og lar duefileene ligge i marinaden med viltkrydder

Ser godt ut- og smaker nydelig 🙂

ferdig marinert duebryst

Denne gangen så  forsøkte vi oss også på santa marias marinade med hvitløk. Denne marinaden er i seg selv så smakfull, så vi erfarte at her måtte vi være mer forsiktig med  krydderet.

Vi laget tre varianter

  1. All round marinade med viltkrydder  (den vi vanligvis pleier å lage)
  2. Allround marinade med paprika, chili og allround krydder
  3. Hvitløksmarinade med allround, chili og paprika – obs mengde

Vi har erfart at duene bør være marinert minst en time – gjerne litt lenger – før de legges på grillen.

duer på grillen

 

Husk at alt kjøtt bør “hvile” litt etter grillingen.

duer ferdig grillet

 

Duer smaker litt som vilt, så bruk gjerne tilbehør som passer til viltkjøtt.

Denne gangen hadde vi blomkålgrateng med gulrøtter og bacon til.  Vi hadde også litt grillet squash.

Ovnsbakte amadinepoteter smaker fortreffelig til: Legg amadinepotetende i en form. Strø havsalt før du legger potetene i. Hell rapsolje over før du avslutt er med litt provancekrydder

Blomkålsgrateng- to former –  ca 14 personer

3 Blomkål
2Brokkoli / en pose gulrøtter

Saus
Smør
Mel
Melk
Salt
Muskat
Karri

Tilbehør – her er det flere muligheter å variere med
Ost
Bacon
Skinke

Kok blomkål og brokkoli eller gulrøtter. Husk at de kokes enda litt mer mens de er på grillen. Fordel blomkål og brokkoli eller gulrøtter i ildfast form.

Lag en tykk hvit saus.  Smak til med salt og muskat og litt karri. Ha i revet ost

Sprøstek bacon i små biter og ha dem i sausen.  Ha gjerne i litt skinke om du har. Hell sausen over blomkålen og brokkolien.

20130517_155946

 

Sett formen på grillen og la den gratineres der.

Smaker godt til det meste av grillet kjøtt.

Vintips:

Vin - Tommasi til duerdue pluss vin

2 kommentarer

  1. Så flinke dere er. Morsom lesing skal brukes denne bloggen♡♡♡♡♡:)

  2. Duer på grillen er verdens beste, jeg har smakt hos Naboens og prøvd selv 🙂 Kan virkelig anbefales for de som har tilgang til duer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *